2025.06.13

Informacja dla rolników – obowiązek rejestracji działalności w Sanepidzie

None

Rolniku! Wprowadzasz na rynek swoje płody rolne?

Sprzedajesz zboże, kukurydzę, rzepak, ziemniaki, warzywa, owoce do skupów, zakładów przetwórczych czy na lokalnym Targowisku?
Masz obowiązek rejestracji działalności w Sanepidzie!

Podstawa prawna

Art. 61 ust. 1, Art. 63 ust. 1 oraz Art.64 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2023 poz. 1448 z późn. zm.):
„Państwowy powiatowy inspektor sanitarny lub państwowy graniczny inspektor sanitarny są organami właściwymi w sprawach rejestracji oraz zatwierdzania, warunkowego zatwierdzania, przedłużania warunkowego zatwierdzenia, zawieszania oraz cofania zatwierdzenia zakładów, które:  produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego; Podmioty działające na rynku spożywczym są obowiązane zgłosić zamiar prowadzenia działalności właściwemu państwowemu inspektorowi sanitarnemu, przed jej rozpoczęciem; Podmioty działające na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością składają wniosek o wpis do rejestru zakładów albo o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów, w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności, w formie pisemnej, według wzorów określonych odpowiednio na podstawie art. 67 zakres danych w rejestrze zakładów ust. 3 pkt 2 i 3..”

Kogo to dotyczy?

Każdego Rolnika, który:

  • sprzedaje zboże, rzepak, warzywa, owoce lub inne produkty roślinne poza gospodarstwo (np. targowiska, punkty skupów, przetwórnie, młyny, tłocznie oleju);
  • prowadzi produkcję pierwotną żywności pochodzenia roślinnego przeznaczoną do dalszego obrotu lub przetwarzania.

Nawet jeśli nie przetwarzasz tych produktów – musisz się zarejestrować!

Jak się zarejestrować?

  1. Zgłoś zamiar prowadzenia działalności do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Turku (Sanepid).
  2. Wypełnij wniosek: Wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej (https://www.gov.pl/web/psse-turek/w-zakresie-higieny-zywnosci-i-zywienia).
  3. Przekaż wniosek do Sanepidu – osobiście, e-mailem lub pocztą.
  4. Otrzymasz potwierdzenie rejestracji – bez opłat i bez potrzeby kontroli, w przypadku produkcji pierwotnej.

Dlaczego to ważne?

  • Jest to wymóg ustawowy – za brak zgłoszenia grożą kary;
  • Rejestracja jest konieczna przy kontrolach, ubieganiu się o dopłaty, dotacje, wnioskach PROW, płatnościach ekologicznych itp.;
  • Ułatwia sprzedaż płodów rolnych do przetwórni i odbiorców, którzy wymagają legalnego statusu producenta.

Gdzie uzyskać więcej informacji?

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Turku / Sekcja Higieny Żywności i Żywienia, ul. Uniejowska 1a, 62-700 Turek, pokój nr 24 (II piętro).

Masz pytania?

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Turku
ul. Uniejowska 1a
62-700 Turek
63 280 36 82
63 280 36 83
sekretariat.psse.turek@sanepid.gov.pl
higiena.zywnosci.psse.turek@sanepid.gov.pl